Lasten palovammoista

Lasten tyypillisin palovamma on kuuman nesteen (tee, kahvi, keitto) aiheuttama pinnallinen palovamma. Hyvin kuuma neste ja/tai pitkä altistusaika voivat aiheuttaa syvän, leikkaushoitoa vaativan vamman.

Alle kouluikäisillä lapsilla toiseksi yleisin vammatyyppi on kontaktipalovamma. Juuri kävelemään opettelevat lapset ovat alttiita saamaan kämmenen kontaktipalovammoja ottaessaan tukea kuumasta uunin tai takan luukusta. Liekkipalovammojen osuus kasvaa yli 7-vuotiailla lapsilla. Tulitikkuleikit tai huolimattomuus kynttilöiden kanssa on tavallisin lasten liekkipalovamman syy. Lasten sähköpalovammat ovat harvinaisia ja useimmiten syynä ovat luvattomat seikkailut junan katolla tai sähkökaapeissa. Mopoiluikäisten kolarin seurauksena saatuja liekkipalovammoja hoidetaan Palovammaosastolla vuosittain.

Sairaalahoitoon joutuu vuosittain palovamman vuoksi n.1000 henkilöä, joista lähes puolet on lapsia.

Iholiiton sivuilta löytyy opas vaikeista palovammoista, josta löytyy tarkempaa tietoa mm. palovammojen hoidosta, kuntoutuksesta ja sosiaaliturvasta. Suomen Palovammayhdistys on Iholiiton alainen yhdistys ja se toimii palovamman kokeneiden ja heidän läheistensä hyväksi auttaen heitä arjessaan.