Vapaaehtoistoiminta

TATUssa vapaaehtoistyötä voi tehdä vertaistukijana, kokemustoimijana, kehittäjänä ja hallituksen jäsenenä. Vapaaehtoisilla on oikeus ohjaukseen ja tukeen TATUn työntekijöiltä. Järjestämme myös koulutuksia vapaaehtoisillemme. Lisäksi vuosittain järjestetään vapaaehtoisten oma tapaaminen, jossa virkistäydytään ja tavataan toisia, saadaan siis vertaistukea itsekin samalla!

Sivua alaspäin selaamalla löydät tulevat vapaaehtoiskoulutukset ja -tapaamiset.

Lisätietoja vapaaehtoistoiminnasta Anu Hämäläiseltä

Vertaistukijana

Vertaistukijana voi toimia henkilö, jolla on omakohtainen kokemus tapaturmasta tai potilasvahingosta perheessä. Tärkeää vertaistukijaksi ryhtyessä on miettiä omia voimavaroja ja elämäntilannetta. Miksi juuri minä haluaisin toimia vertaisena? Vertaistukijana toimiminen on vapaaehtoistyötä, josta ei makseta palkkaa.

Vertaisena et tarvitse hoitoalan koulutusta vaan kokemuksesi on tärkein. Sinulla on halu kuunnella toista ja voit antaa vinkkejä, kuinka itse olet ratkaissut arjessa eteen tulleita asioita. Vertaisuus antaa myös toivoa siitä, että vaikeasta elämäntilanteesta voi selviytyä. TATU kouluttaa vertaistukihenkilöitä vuosittain.

Koulutuksessa saat työkaluja vertaistukijana toimimiseen sekä uusia näkökulmia vertaisuuteen ja vuorovaikutukseen. Valmistuttuasi vertaistukihenkilöksi voit olla mukana vertaistukijana TATUn esimerkiksi vertaistapaamisissa ja -ryhmissä, kursseilla tai kahdenkeskisissä tapaamissa. Vertaisena toimiessasi saat mielekästä tekemistä. Saat uusia kavereita ja uusia taitoja sekä pääset käyttämään omia vahvuuksiasi.  

Seuraava vertaistukihenkilöiden peruskoulutus pidetään vuonna 2026. Tähän koulutukseen ovat tervetulleita vertaistukihenkilöinä jo toimivat sekä te, jotka olette pohtineet vertaistukihenkilöksi ryhtymistä. 

Seuraava vertaistukihenkilöiden jatkokoulutus pidetään vuonna 2025. Vertaistukihenkilöiden jatkokoulutus on tarkoitettu niille jotka ovat käyneet TATUn vertaistukihenkilöiden peruskoulutuksen.

Kokemustoimijana

TATU ry liittyi Kokemustoimijaverkostoon toiminnassa mukana olevien nuorten toiveesta vuonna 2022. Kokemustoimija käy kertomassa omaa tarinaansa yleensä ammattilaisille ja tuleville ammattilaisille. Tässä kokemustoimijaverkoston määritelmä kokemustoimijasta: ”Kokemustoimija on koulutuksen saanut henkilö, joka toimii pääosin suhteessa henkilöihin, joilla ei ole vastaavaa elämänkokemusta. Tarkoituksena on jakaa tietoa ja lisätä ymmärrystä sekä pyrkiä toiminnallaan vaikuttamaan laajempiin ihmisryhmiin.” Kokemustoimijakoulutus on 45 tunnin mittainen, se toteutetaan lähi- ja etätapaamisina. 

Kokemustoimijoiden peruskoulutuksessa saat ohjausta oman kokemuspuheenvuoron rakentamiseen ja jäsentämiseen sekä esiintymistaidon koulutusta. Kokemustoimijana pääset lisäämää tietoisuutta ja ymmärrystä tapaturman ja potilasvahingon kautta vammautuneiden ja sairastuneiden lasten, nuorten ja heidän perheidensä elämästä ammattilaisille, opiskelijoille ja suurelle yleisölle. Saat uusia kokemuksia ja taitoja sekä tapaat uusia ihmisiä sekä pääset vaikuttamaan oman kokemuksesi kautta.  

TATUn järjesti kokemustoimijakoulutukset vuosina 2022 ja 2023 ja seuraava peruskoulutus on vuonna 2025. 

Kehittäjänä

TATU ry on olemassa kohderyhmäänsä varten ja siksi on tärkeää, että toiminnan kehittämisessä ja suunnittelussa ovat mukana lapset, nuoret ja läheiset. TATUssa toimii vapaaehtoisten nuorten someryhmä ja Nuoret kehittäjät -kehittäjäryhmä.

Nuoret kehittäjät on TATUn kehittäjäryhmä, joka koostuu TATUn toiminnassa mukana olleista nuorista ja nuorista aikuisista. Nuoret kehittäjät kokoontuu kaksi kertaa vuodessa suunnittelemaan ja kehittämään TATUn toimintaa. Ryhmältä kysytään pitkin vuotta mielipiteitä ja ajatuksia yhteisen WhatsApp-ryhmän kautta. 

Nuoret kehittäjät ovat olleet luomassa TATUn toiminnan arvoja, strategiaa, tekemässä nuorten sivustoa, luomassa vaikuttamiskampanjoita, ideoimassa TATUn logoa, kotisivua ja viestintää yleensä. Uusia kehittämisen aiheita tulee jatkuvasti ja tartumme yhdessä kehittäjänuorten kanssa ajankohtaisiin aiheisiin ja viemme niitä yhdessä eteenpäin. Nuorten kehittäjien tapaamisiin voit osallistua omien voimavarojen ja aikataulujen mukaisesti. 

Osa kehittäjistä halusi perustaa oman Instagram- tilinsä @taturynuoret, jossa he jakavat omaa arkeaan iloineen ja haasteineen. Tilin tarkoitus on olla vertaistuellinen muille nuorille ja nuorille aikuisille. Käy tutustumassa ja ota tili seurantaan.

TATUn vapaaehtoisten koulutukset ja tapaamiset

Nuorten vaalivaikuttamisen työpajat ke 13.11., ti 26.11. ja to 12.12.2024 klo 17.00-19.00 etäyhteyksin (Teams).

Verkkotyöpajat kutsuvat yhteen vammaisjärjestöjen nuoret, jotka ovat kiinnostuneita alue- ja kuntavaalivaikuttamisesta. Tavoitteena on yhdessä työstää keskeiset nuorten viestit ehdokkaille ja miettiä vaalivaikuttamisen keinoja keväälle 2025.

Tule mukaan oppimaan ja suunnittelemaan vaikuttamista ensi kevään kunta- ja aluevaaleissa! 

Alue- ja kuntavaalit järjestetään samanaikaisesti huhtikuussa 2025. Vaaleissa valitaan henkilöt, ketkä päättävät tärkeistä, jokaisen meidän arkea koskevista asioista seuraavat neljä vuotta.

  • Aluevaaleissa valitaan valtuutetut aluevaltuustoon. He päättävät hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä. 
  • Kuntavaaleissa valitaan valtuutetut kunnan valtuustoon. He päättävät kunnan toiminnasta ja taloudesta. 

Kolmessa nuorten verkkotyöpajassa kuullaan avainasioita kunta- ja aluevaaleista, työstetään nuorten yhteiset vaikuttamisteemat ja keskustellaan parhaista vaikuttamistavoista niin somessa kuin muissakin kanavissa. Työpajojen kielinä ovat suomi ja suomalainen viittomakieli.

Ensimmäinen työpaja 13.11. klo 17-19 Teamsissa: kuulet lisää alue- ja kuntavaaleista sekä vammaisneuvostojen ja nuorisovaltuustojen merkityksestä hyvinvointialueilla ja kunnissa. Tässä pajassa muotoillaan myös nuorten yhteiset vaikuttamisteemat kevään vaaleihin.

Toinen työpaja 26.11. klo 17-19 Teamsissa: hiotaan yhteistä sanomaa aluevaaleihin, työstetään nuorten yhteiset vaikuttamisteemat ja keskustellaan parhaista vaikuttamistavoista niin somessa kuin muissakin kanavissa.

Kolmas työpaja 12.12. klo 17-19 Teamsissa: hiotaan yhteistä sanomaa kuntavaaleihin, työstetään nuorten yhteiset vaikuttamisteemat ja keskustellaan parhaista vaikuttamistavoista niin somessa kuin muissakin kanavissa.

Osallistujat saavat myös vaikuttavan someviestinnän opasvihkosen ja muita materiaaleja oman vaikuttamistoimintansa tueksi.

Ilmoittaudu mukaan tämän sähköisen linkin kautta.

Lisätietoa voit kysyä: viestintäsuunnittelija Eija Saariolta, 0451187600 / eija.saario@tatury.fi

AI luoma piirroskuva jossa nuoria pitämässä mielenosoitusta

TATUn nuorten oman ig-tilin etäkehittämisilta

Hei, sinä TATUn toimintaan osallistunut nuori/nuori aikuinen! Tuu mukaan TATUn nuorten instatiimiin!
 
TATUn nuorten oman @taturynuoret ig-tilin suunnittelukerta pidetään etäyhteyksin
keskiviikkona 4.12. klo 17.00-18.30,
jolloin sun on helppo hypätä porukkaan mukaan! Keskustellaan @taturynuoret ig:n tulevaisuudesta ja kahvitellaan samalla yhdessä.
 
Tule mukaan päivittämään omaa arkeasi ja kokemuksiasi elämästä esim. narkolepsian, aivovamman tai selkäydinvamman kanssa. Sun ajatuksilla ja kokemuksilla voi olla iso merkitys esimerkiksi sellaiselle nuorelle, joka on vasta esim. vammautumisen tai sairastumisen jälkeen ihan oman toipumispolkunsa alussa. Saat itse määritellä miten ja kuinka paljon haluat arjestasi jakaa ja osallistua omien voimavarojesi mukaan.
 
Tiliä ylläpitävät nuoret ovat TATUn vapaaehtoisia, joten saat perehdytyksen ja TATUn työntekijöiden tuen, osallistut omien voimavarojesi mukaan ja pääset kerran vuodessa virkistäytymään muiden vapaaehtoisten kanssa! 
 
Nuoret päivittävät sivustoa vuoroviikoin, joten vähän väliä ei tarvitse olla julkaisemassa. Yhteisessä WhatsApp -ryhmässä voi kysyä toisilta nuorilta tai TATUn työntekijöiltä, jos vaikka haluaa vaihtaa viikkoa tai tarvitsee ideoita.
 
Jos sinua kiinnostaa tulla mukaan instatiimiin ja haluat asiasta lisätietoja tai et pääse 4.12. paikalle, ota yhteyttä järjestösuunnittelija Anu Hämäläiseen 044 4915 567 / anu.hamalainen@tatury.fi
 

Vertaistukihenkilöiden jatkokoulutus 31.1.-2.2.2025 JYVÄSKYLÄ

Oletko TATUn vertaistukihenkilö ja haluat kehittää taitojasi ja oppia uutta? Nyt sinun on mahdollisuus vahvistaa osaamistasi ja jakaa kokemuksia muiden vertaistukihenkilöiden kanssa. 

Vertaistukihenkilöiden jatkokoulutus on tarkoitettu niille jotka ovat käyneet TATUn vertaistukihenkilöiden peruskoulutuksen.

Jatkokoulutuksen sisältönä on syventää taitojasi tuen antajana ja kehittää vuorovaikutus- ja kuuntelutaitoja.

Mitä saat?

  • Kohtaamisen taito: Kehitä kuuntelu- ja vuorovaikutustaitoja
  • Itsevarmuutta: Saat varmuutta ja tukea vertaistukihenkilönä toimimiseen
  • Yhteisön tuki:  Saat tukea ja vinkkejä muilta vertaistukihenkilöiltä

 

Ilmoittaudu mukaan TÄSTÄ 10.12.2024 iltapäivään mennessä 

 

Kysy lisää Anulta anu.hamalainen@tatury.fi tai 044 4915 567

Nuoret kehittäjät 28-30.3.2025, Järvenpää

Oletko kiinnostunut kehittämään TATUn toimintaa nuorten näkökulmasta? Haluatko päästä mukaan ideoimaan uutta? Tule mukaan kehittämisviikonloppuun, jossa pääset tekemään yhteistyötä muiden nuorten kanssa, jakamaan ideoitasi ja luomaan uutta sekä saat vertaistukea.

Tämä Nuorten kehittäjien viikonloppu on avoin kaikille vanhoille ja uusille TATUlaisille – Olitpa ollut mukana jo pitkään tai vasta miettimässä liittymistä, tämä viikonloppu on sinua varten!

Mitä odottaa?

  • Ideointia ja kehittämistä yhdessä muiden TATUn nuorten kanssa
  • Mahdollisuus vaikuttaa TATUn tulevaan toimintaan
  • Hauskaa yhdessäoloa ja vertaistukea
  • Uusien ideoiden toteuttamista käytännössä

Tule mukaan, kehitetään TATUsta entistäkin parempi yhdessä!

 

Ilmoittaudu mukaan TÄSTÄ 20.2.2025 mennessä

Kysy lisää Anulta anu.hamalainen@tatury.fi tai 044 4915 567