Vapaaehtoistoiminta

TATUssa vapaaehtoistyötä voi tehdä vertaistukijana, kokemustoimijana, kehittäjänä ja hallituksen jäsenenä. Vapaaehtoisilla on oikeus ohjaukseen ja tukeen TATUn työntekijöiltä. Järjestämme myös koulutuksia vapaaehtoisillemme. Lisäksi vuosittain järjestetään vapaaehtoisten oma tapaaminen, jossa virkistäydytään ja tavataan toisia, saadaan siis vertaistukea itsekin samalla! Sivua alaspäin selaamalla löydät tulevat vapaaehtoiskoulutukset ja -tapaamiset.

Vertaistukijana

Vertaistukijana voi toimia henkilö, jolla on omakohtainen kokemus tapaturmasta tai potilasvahingosta perheessä. Tärkeää vertaistukijaksi ryhtyessä on miettiä omia voimavaroja ja elämäntilannetta. Miksi juuri minä haluaisin toimia vertaisena? Vertaistukijana toimiminen on vapaaehtoistyötä, josta ei makseta palkkaa.

Vertaisena et tarvitse hoitoalan koulutusta vaan kokemuksesi on tärkein. Sinulla on halu kuunnella toista ja voit antaa vinkkejä, kuinka itse olet ratkaissut arjessa eteen tulleita asioita. Vertaisuus antaa myös toivoa siitä, että vaikeasta elämäntilanteesta voi selviytyä. TATU kouluttaa vertaistukihenkilöitä ja vertaisryhmänohjaajia vuosittain.

Kehittäjänä

TATU ry on olemassa kohderyhmäänsä varten ja siksi on tärkeää, että toiminnan kehittämisessä ja suunnittelussa ovat mukana lapset, nuoret ja läheiset. TATUssa toimii vapaaehtoisten nuorten someryhmä ja Nuoret kehittäjät -kehittäjäryhmä.

Nuoret kehittäjät on TATUn kehittäjäryhmä, joka koostuu TATUn toiminnassa mukana olleista nuorista ja nuorista aikuisista. Nuoret kehittäjät kokoontuu kaksi kertaa vuodessa suunnittelemaan ja kehittämään TATUn toimintaa. Ryhmältä kysytään pitkin vuotta mielipiteitä ja ajatuksia yhteisen WhatsApp-ryhmän kautta. 

Nuoret kehittäjät ovat olleet luomassa TATUn toiminnan arvoja, strategiaa, tekemässä Tartu tulevaisuuteen -sivustoa, luomassa vaikuttamiskampanjoita, ideoimassa TATUn logoa, kotisivua ja viestintää yleensä. Uusia kehittämisen aiheita tulee jatkuvasti ja tartumme yhdessä kehittäjänuorten kanssa ajankohtaisiin aiheisiin ja viemme niitä yhdessä eteenpäin. Nuorten kehittäjien tapaamisiin voit osallistua omien voimavarojen ja aikataulujen mukaisesti. 

Nuorten kehittäjien porukkaan etsitään uusia nuoria. Jos siis olet kiinnostunut kehittämään TATUn toimintaa ja viestintää sekä osallistumaan vaikuttamiskampanjoihin, laita viestiä Marjolle marjo.juuti-tavi@tatury.fi tai 044 711 7107.

Osa kehittäjistä halusi perustaa oman Instagram- tilinsä @taturynuoret, jossa he jakavat omaa arkeaan iloineen ja haasteineen. Tilin tarkoitus on olla vertaistuellinen muille nuorille ja nuorille aikuisille. Käy tutustumassa ja ota tili seurantaan.

TATUn vapaaehtoisten koulutukset ja tapaamiset

TATUn kokemustoimijakoulutus

TATU on liittynyt Kokemustoimijaverkostoon toiminnassa mukana olevien toiveesta vuonna 2022. Vuonna 2023 järjestämme toisen kokemustoimijakoulutuksen.

Kokemustoimija käy kertomassa omaa tarinaansa yleensä ammattilaisille ja tuleville ammattilaisille. Tässä kokemustoimijaverkoston määritelmä: ”Kokemustoimija on koulutuksen saanut henkilö, joka toimii pääosin suhteessa henkilöihin, joilla ei ole vastaavaa elämänkokemusta. Tarkoituksena on jakaa tietoa ja lisätä ymmärrystä sekä pyrkiä toiminnallaan vaikuttamaan laajempiin ihmisryhmiin.” Siinä on siis erilainen näkökulma kuin vertaistuessa. 

Kokemustoimijakoulutus on 45 h mittainen, se toteutetaan lähi- ja etätapaamisina. Kokemustoimija koulutuksen lähitapaamiset ovat seuraavina viikonloppuina 8-10.9.2023 ja 8-10.12.2023 

TATUn kokemustoimijakoulutus 2023

  • Ennen viikonloppua etätapaaminen 1,5h
  • Välitehtävä  
  • 8.-10.9.2023 Koulutusviikonloppu
  • Kaksi välitapaamista etänä koulutusviikonloppujen välissä
  • Välitehtävät
  • 8.-10.12.2023 Koulutusviikonloppu

 

Ilmoittautuminen kokemustoimija koulutukseen 2023 tästä linkistä 

Ilmoittaudu koulutukseen 11.8.2023 mennessä

Lisätietoja saat Marjolta: marjo.juuti-tavi(at)tatury.fi tai 044 711 7107.

TATUssa vapaaehtoistyöhön osallistuneille virkistysviikonloppu Ahvenanmaalla 17.-21.5.2023

Laitamme kutsukirjeen vapaaehtoisten virkistysviikonloppuun henkilökohtaisesti vapaaehtoistyötä vuosina 2022 ja 2023 tehneille vuoden 2023 alussa.