Hyvinvointia luonnosta

TATUn toiminnassa on yhtenä teemana tänä vuonna hyvinvointia luonnosta. Teema ei ole sinänsä mitenkään uusi, toimintaa on aina toteutettu monenlaisissa luonnonympäristöissä. TATU on myös mahdollistanut monelle liikuntarajoitteiselle pääsyn vaikkapa laavuille tai ongelle. Etsimme paikat, jotka ovat esteettömiä. Jos esteitä on, keksimme keinot, kuinka pääsemme liikkumaan ja hankimme tarvittaessa apuvälineitä käyttöön, sillä mahdollisuus ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen kuuluu kaikille.

Luonnossa oleskelun moninaiset vaikutukset hyvinvointiimme on nyt tuotu esiin uudella tavalla, tieteen ja tutkimuksen kautta. Kyse on kuitenkin pohjimmiltaan hyvin yksinkertaisesta asiasta, jonka me kaikki osaamme. Aistit auki luonnossa kulkeminen ja sen seuraaminen on meidän luonnollinen olotilamme; lintujen kuuntelu, kaarnan tai kiven koskeminen, jalkojen tai käsien huljuttelu vedessä.

Kun olemme tietoisesti läsnä siinä paikassa ja hetkessä missä olemme – katsellen, kuunnellen ja tuntien – meidän jatkuva ajatustulvamme alkaa hellittää ja korvautua luonnollisella, ulospäin suuntautuvalla tarkkaavaisuudella. Tämä yksinkertainen ja luonnollinen olotila alkaa vapauttaa stressiä sekä kehosta että mielestä. Suorittamisesta ja yrittämisestä tulee olemista, joka rentouttaa. Tällä rentoutumisella on valtava vaikutus aivoterveyteemme mm. mielialaamme, kognitiivisiin taitoihin kuten keskittymiseen ja muistiin, sekä sosiaaliseen vuorovaikutukseen, luovuuteen ja kehon toimintoihin. Luonnon tarkkailusta voi myös löytää yhtymäkohtia omaan elämään ja sen kiertokulkuun. Ne tuovat lohtua tiukoissa paikoissa.

Voimavaroja luonnosta ja vertaisuudesta

Luonnossa liikkuessa vertaisuus toteutuu kuin itsestään. Uskomattoman hienoa on ollut nähdä, kuinka kaikki auttavat toisiaan. Mieleen on jäänyt hetki, kun kävelyssä itse tukea tarvitseva nuori auttoi pyörätuolissa olevaa kaveria työntämällä pyörätuolia ja sai näin itsekin sopivasti tukea. Tai kun nuori on autettu yhdessä turvallisesti mereen uimaan ensimmäistä kertaa vammautumisen jälkeen. Tai kun nuori, jolla on hemiplegia, tulee kasvot ilosta loistaen pitkospuukävelyltä onnistumisen jälkeen. Yhtä tärkeää on myös kokemusten ja elämysten mahdollistaminen ja omien rajojen voimauttava ylittäminen ympäröivässä maailmassa – luonnossa. Mahdollisuus ulkoilla ja kokea vuodenaikojen vaihtumisen ja ympäröivän luonnon ihmeet on jokaisen oikeus.

Jos haluat tehdä itsellesi hyvän teon päivittäin, laske hetkeksi älylaitteet pois ja mene ulos. Hengitä syvään ja suuntaa katseesi johonkin ihan lähelle tai sitten tosi kauas. Nauti olemassaolostasi äläkä yritä mitään. Tähän riittää myös piipahdus parvekkeella tai viherkasvien hoito, jos mahdollisuutta ulos menoon ei ole. Säännöllisellä ja pidempiaikaisella luonnossa oleskelulla hyvä vaikutus vaan kasvaa! Silloin, kun et pääse luontoon, voit katsoa myös Mieli ry:n toteuttamia neljän vuodenajan metsäkävelyvideoita, jotka vievät sinut rentoutumaan metsäretkelle virtuaalisesti.

Tervetuloa mukaan TATUn tuleviin, luontoteemaisiin vertaistapaamisiin!

Valtakunnalliset:

TATUn äitien vertaistapaaminen 4.-6.10.2024, Metsäkartano

Alueelliset:

TATUn Etelä-Suomen vertaistapaaminen lapsiperheille 9.5.2024

TATUn Jyväskylän seudun vertaistapaaminen nuorille ja perheille 16.5.2024

TATUn Kuopion seudun vertaistapaaminen nuorille ja perheille 22.5.2024

TATUN Joensuun seudun vertaistapaaminen 27.5.2024

TATUn Tampereen seudun vertaistapaaminen nuorille ja perheille 27.5.2024

Etätapaamiset:

TATUn nuorten ja nuorten aikuisten yhteinen etävertaistapaaminen 10.4.2024

Käytämme evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Käyttämällä sivua hyväksyt evästeiden käyttömme. Lisätietoja