Osallisuutta vahvistamassa

TATUssa toiminnan suunnittelu ja arviointi tehdään yhdessä toimintaan osallistuvien kanssa. Toiminnasta saatu palaute vaikuttaa aidosti toiminnan kehittämiseen.

Vertaistoiminnassa ja kursseilla toiminta lähtee osallistujien tarpeista ja toiveista. Toiminnassa ei tarjota valmiita vastauksia vaan niitä pohditaan yhdessä ja yhteisen työskentelyn tuloksena vastaukset löytyvät usein osallistujilta itseltään. Myös puhelimitse tai viestein tapahtuvalla ohjauksella ja neuvonnolla pyritään osallisuuden vahvistamiseen, kuitenkin niin, että ketään ei jätetä yksin, vaan selvitetään asioita yhdessä.

TATUn toiminnassa nuoret kokevat aitoa kohtaamista ja voimavarojen vahvistumista, voivat saada uusia kavereita ja apua itsenäisen elämän alkuun. Monet nuoret kokevat saaneensa osallistumisen mahdollisuuksia, uusia kokemuksia ja uuden oppimista. TATUn toiminta tukee nuoria omannäköisessä arjessa ja yhteiskuntaan osallistumisessa. Toimijuuden ja osallisuuden vahvistaminen on TATUn toiminnan tärkeimpiä peruskiviä.

1. kuva aikuinen ja lapsia menossa kotaan, 2. kuva nuoria melomassa pelastusliivit päällä, 3. nuoria ryhmässä hymyilee ja pitelee yhteistä kylttiä

Vapaaehtoistoiminta vahvistaa toimijuutta

Osa nuorista haluaa jakaa toiminnassa saamaansa hyvää ryhtymällä vapaaehtoisiksi. Vapaaehtoistoiminnassa voi toimia esimerkiksi vertaistukijana, kokemustoimijana, kehittäjänä/vaikuttajana ja hallituksen jäsenenä. 
 
Vapaaehtoistoiminnassa nuoret pääsevät käyttämään omia vahvuuksiaan ja oppimaan uusia taitoja, saavat merkityksellistä tekemistä elämään ja kokevat itsensä hyödylliseksi, saavat taitoja arjessa toimimiseen ja työelämään sekä voivat kasvaa vaikuttajiksi.

”Voi jakaa sitä omaa kokemaansa sellaisille, jotka ovat vasta taipaleensa alkupäässä.
Ja antaessaan aina myös itse saa voimavaroja.” 

TATU ry:n vapaaehtoinen vertaistukijanuori

Nuoret kehittäjät ovat olleet luomassa TATUn toiminnan arvoja, strategiaa, tekemässä nuorten sivustoa, luomassa vaikuttamiskampanjoita, ideoimassa TATUn logoa, kotisivua ja viestintää yleensä. Uusia kehittämisen aiheita tulee jatkuvasti ja tartumme yhdessä kehittäjänuorten kanssa ajankohtaisiin aiheisiin ja viemme niitä yhdessä eteenpäin. Nuorten kehittäjien tapaamisiin voit osallistua omien voimavarojen ja aikataulujen mukaisesti. Seuraavassa Nuoret kehittäjät -kehittämistapaamisessa nuoret suunnittelevat ja kuvaavat yhdessä kuvia TATUn viestintään ja TATUn nuorten Instagram-tilille.

”Uuden keksiminen ja kehittäminen on parasta. Se, kun voi auttaa muita: kaikkien ei tarvitse rämpiä samoja polkuja, on myös oikoreittejä.”

TATU ry:n Nuoret kehittäjät toimintaan osallistunut nuori

Yhteistyössä on voimaa

Uusia osallisuuden ja vaikuttamisen mahdollisuuksia nuoret ovat saaneet esimerkiksi yhdessä Vamlasin ja Invalidiliiton kanssa toteutetussa eduskuntavierailussa ja sitä edeltäneissä työpajoissa. Vuoden 2023 keväällä Vamlasin ja TATUn nuoret toteuttivat yhdessä upean eduskuntavaalivaikuttamisen kampanjan.


Vamlasin, Invalidiliiton ja TATUn nuorten vaikuttamisyhteistyö jatkuu myös syksyllä 2024 ensin Miten saat päättäjien huomion ja herätät kiinnostuksen? -koulutuksella, joka järjestetään etänä elokuussa. Lokakuussa on tulossa myös yhteinen vaikuttamiskoulutusviikonloppu, johon myös TATUn Nuoret kehittäjät voivat osallistua. Jos olet TATUn toiminnassa mukana oleva, yli 16v nuori, nyt kannattaa tulla mukaan kehittäjäporukkaan!

Lapset on tärkeitä ja Mukana muutoksissa -yhteistyöhankkeilla on vahva osallisuuden vahvistamisen näkökulma. Lapset on tärkeitä -hankkeessa kehitetään lapsen osallisuutta vahvistavia ryhmätoiminnan menetelmiä, jotka on koottu Lassoreppuun. Mukana muutoksissa -hanke vahvistaa osallisuutta muun muassa kuuntelemalla vammaisia ja pitkäaikaissairaita sekä neurokirjon lapsia, nuoria ja perheitä, jotta saadaan tietoa heidän erityistarpeistaan, sekä kokemuksista palveluiden käyttäjinä.

Työmahdollisuuksia nuorille

Järjestöt tarjoavat harjoittelupaikkoja sekä työllistävät nuoria ja osatyökykyisiä (esim. Paikka Auki -toiminta). Myös TATU tarjoaa tutustumista työelämätaitoihin, omien vahvuuksien ja kiinnostuksen kohteiden tunnistamiseen sekä oman tulevaisuuden suunnitteluun. Monelle vammaiselle ja pitkäaikaissairaalle nuorelle tasavertaiset kokemukset työelämästä ovat ainutlaatuisia.

”Olen oppinut tosi paljon. Työaikojen noudattaminen on yksi tärkeimmistä. Myös suunnitelmallisuus on hyvä juttu. Tämä työ on antanut itselleni tosi paljon ja vähän myös vinkkejä tulevaisuuteen, että mitä voisin tehdä.”

TATU ry:ssä työkokeilussa ollut nuori

Kiinnostuitko vapaaehtoistoiminnasta? Ota yhteyttä Anuun.

Haluatko mukaan Nuoret kehittäjät kehittäjäryhmään? Kysy lisää Eijalta.

Käytämme evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Käyttämällä sivua hyväksyt evästeiden käyttömme. Lisätietoja