Mikä hyvinvointialue?
Vuoden 2023 alussa vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä 21 hyvinvointialueelle. Poikkeuksena on Helsingin kaupunki, jolla säilyy sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu.
Hyvinvointialueiden vastuulle kuuluu muun muassa:
- perusterveydenhuolto eli terveyskeskuspalvelut,
- erikoissairaanhoito,
- hammashoito,
- mielenterveys- ja päihdepalvelut,
- äitiys- ja lastenneuvola,
- vammaispalvelut,
- asumispalvelut
- sosiaalityö
Valtuutetut ja varavaltuutetut käyttävät hyvinvointialueiden ylintä päätösvaltaa. Aluevaltuustot ovat jatkossa keskeisessä asemassa sosiaali- ja terveyspalveluita linjattaessa. Valtuutetut päättävät muun muassa seuraavista asioista:
- miten rahat käytetään,
- millainen organisaatio rakennetaan,
- mitä palveluita mistäkin saa,
- mitä uutta kehitetään,
- mihin panostetaan ja
- mistä karsitaan
TATUlaisten viesti hyvinvointialueiden valtuutetuille
Kaikilla lapsilla ja nuorilla läheisineen on oikeus saada hyvää, yksilöllistä ja asiantuntevaa palveluohjausta, terveydenhoitoa ja tukea kuntoutumiseen, myös harvinaisemmissa vammoissa ja sairauksissa.
- Sote-keskusten peruspalvelut; TATUn kohderyhmä tarvitsee palveluita läpi elämän muuttuvissa elämätilanteissa, näin palvelujen jatkuvuus erilaisissa siirtymätilanteissa on taattava. On tärkeää saada yksilöllistä tukea ja apua saman katon alta niin somaattisiin, psyykkisiin kuin sosiaalisiinkin tarpeisiin. Peruspalveluissa osaamista tulee kehittää, jotta myös tämän pienen kohderyhmän tarpeisiin osataan vastata.
- Erityispalvelut tulee turvata jokaisella hyvinvointialueella. Joissakin harvinaissairauksissa kuten narkolepsia osaamista voidaan keskittää muutamalle hyvinvointialueelle. Tieto näistä palveluista tulee tuoda kaikille sosiaali- ja terveystoimessa toimiville, jotta näitä osaamiskeskuksien palveluita osataan käyttää.
- Osallisuus: TATUn toiminnassa mukana olevat lapset, nuoret ja läheiset ovat oman elämänsä asiantuntijoita ja heidän osallistumismahdollisuuksia hyvinvointialueen päätöksen tekoon tulee kehittää.
Laita viestiä alueesi valtuutetuille ja kerro toiveistasi ja TATUn lasten ja nuorten tarpeista. Kerro omassa viestissäsi selkeästi pääpointit sekä ratkaisuehdotuksia tilanteeseen. Ytimekäs ja selkeä viesti menee parhaiten perille.
Voit kysyä myös, mitä mieltä valtuutettu on näistä asioista ja mitä hän haluaisi tietää lisää. Kysy myös, miten hän aikoo toimia, jotta sinun arkesi on hyvää ja sinulla on arkesi tukena toimivat palvelut.