Hyvä hallitusneuvottelija,

Vammaiset ja pitkäaikaissairaat nuoret kokevat yksinäisyyttä ja osattomuutta enemmän kuin vammattomat nuoret. Nämä nuoret tarvitsevat järjestöjen tukea elääkseen omannäköistä arkea ja kokea olevansa osa yhteiskuntaa. Jos TATU ry:n rinnallakulkijuus, osallisuuden ja voimavarojen vahvistaminen puuttuisi, se johtaisi monen nuorten kohdalla syrjäytymiseen ja osattomuuteen yhteiskunnasta.

TATU ry:n toimintaan osallistuneista nuorista (Vuosikyselyn 2022 tuloksia):
▪ 82% on saanut TATU ry:n toiminnassa ystävän tai kaverin
▪ 90,5% on saanut TATU ry:n toiminnassa mielekästä tekemistä arkeen
▪ 87% on saanut TATU ry:n toiminnassa toivoa ja luottamusta tulevaan

Opetusministeriön laskelmien mukaan jokainen syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle 1,2 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi syrjäytyminen on haastava yksilöllinen kokemus. Nuorisotutkimuksen professori Helena Helve on todennut, että nuorten näköalattomuuden, toivottomuuden ja syrjäytymisen vaikutukset elämänkulkuun ja myös sen merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle on vaikea laskea rahassa.

TATU ry:n toimintaan osallistuneet nuoret ovat kokeneet saaneensa apua itsenäisen elämän alkuun, kokea aitoa kohtaamista, osallistumisen mahdollisuuksia, uuden oppimista ja voimavarojen vahvistumista. Osa nuorista haluaa jakaa TATU ry:ltä saamaansa hyvää tulemalla vapaaehtoisiksi. Työelämä ei ole mahdollista kaikille vammaisille ja pitkäaikaissairaille nuorille. Vapaaehtoistyössä pystyy käyttämään omia vahvuuksiaan, oppii uusia taitoja ja saa merkityksellistä tekemistä elämään sekä kokee itsensä hyödylliseksi.

”TATUn toiminta on ollut todella tarpeellista, mielekästä ja voimaannuttavaa. Näihin haluaa aina osallistua uudelleen, vertaistuen, tiedon, yhteenkuuluvuuden tunteen takia.” -TATU ry:n toimintaan osallistunut nuori

Katso nuorten ajatuksia yhdenvertaisen opiskelun, työn ja vapaa-ajan mahdollistamisesta: https://youtu.be/tz9-D7hMK0k

Käytämme evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Käyttämällä sivua hyväksyt evästeiden käyttömme. Lisätietoja