Vertaistuki on rinnalla kulkemista, kokemusten vaihtamista sekä ymmärryksen jakamista toisten samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa. Vammautuneiden tai sairastuneiden lasten ja nuorten sekä heidän läheistensä polulla vertaistuki on merkittävä osa selviytymistä ja arkipäivän hallintaa.
Vertaistoimintaan osallistuneet nuoret ovat kertoneet, miksi he haluavat olla mukana:
- saa uusia tuttuja ja ystäviä jopa eri puolelta Suomea
- ei jää yksin
- tapaa toisia samankokeneita, jotka todella ymmärtää
- saa apua ja vinkkejä arkipäiväisiin asioihin
- saa olla oma itsensä – toiset ymmärtää
TATU ry koordinoi tapaturmaisesti ja potilasvahingon kautta vammautuneiden tai sairastuneiden lasten ja nuorten (alle 30v) sekä heidän läheistensä vertaistukitoimintaa.
TATUn vertaistoiminta on:
- kahdenkeskinen tapaaminen koulutetun vertaistukihenkilön kanssa
- alueellinen vertaistoimintaryhmän tapaaminen. TATUlla on ryhmiä nuorille ja vanhemmille useilla paikkakunnilla ympäri Suomen.
- valtakunnallinen viikonlopputapaaminen perheille, pariskunnille tai nuorille
- ryhmätapaaminen verkossa (Zoomilla tai Teamsilla)
”TATUn toiminta on ollut todella tarpeellista, mielekästä ja voimaannuttavaa. Näihin haluaa aina osallistua uudelleen, vertaistuen, tiedon, yhteenkuuluvuuden tunteen takia.”
”Tapaa toisia saman kokeneita, jotka todella ymmärtää.”
”Sisältöä elämääni, vertaistukea, mahtavia kohtaamisia, onnellisuutta ja paljon erilaisia ja opettavia näkökulmia elämään.”
”Tuntui, että meillä on vahva taustatuki, johon voimme/ voisimme enemmänkin nojata ja olla vastavuoroisessa yhteistyössä. Teema oli todella paras. Ei voi unohtaa toivoa tänäkään vuonna.”
TATUn vertaistoimintaan osallistuneiden kokemuksia