Kyselimme SuomiAreenassa Kansalaistorilla kaikenikäisiltä ihmisiltä heidän arkeensa liittyvistä asioista: mistä asioista heidän hyvä arkensa koostuu, mitä mukavaa tekemistä heidän arkeensa kuuluu ja mitkä asiat tekevät heidän arjestaan sujuvan ja mukavan. Vastauksia tuli monenlaisia, mutta vastauksissa toistuivat tietyt asiat: läheiset ihmiset eli perhe ja ystävät sekä harrastukset ja lemmikit. Mitkä asiat tuovat hyvää oloa ja sujuvuutta sinun arkeesi? 

”Hyvää oloa tulee kun on hyvä mieli. Ja kun saa liikuntaa. Se tuntuu hyvältä ja siitä tulee joskus tosi hyvä mieli. Ja syöminen ja hyvä ruokarauha on tärkeitä.” -Matilda 9v.  

Arki-sanasta usein nouseva mielikuva voi olla harmaa, kiireinen, suorituskeskeinen tai tympeä. Voisiko oman arkensa rakentaa niin, että se sisältäisi palautumisen hetkiä ja itselle hyvää mieltä tuottavia asioita? Jos arki on koko ajan suorittamista ja ”pitäisi”-sana kuuluu vahvasti sanavarastoon, on hyvä pysähtyä miettimään, voiko omasta arjesta karsia jotain, joka tuntuu pakkopullalta ja vie voimia. Voisiko sellaisen tilalle tulla jotain itseä hellivää ja rentouttavaa? Arjessa on hyvä antaa aikaa itselle tärkeille asioille, ettei arjesta tulisi puurtamista vapaapäiviä ja lomia odotellen.  

”Tuohon hyvään arkeen, niin mua ainakin puhuttelee se näkökulma et mitä asioita lomasta voisi jäädä arjen hyvinvointia tukemaan.  Esim. jos on kokenut kiireettömät aamut tärkeiksi hyvinvointia edistäviksi tekijöiksi niin voisiko aamun aloittaa vartin köllöttelyllä sängyssä. Tai jos tykkää ulkoilla, voisiko kalenteroida omaan arkeen keskipäivän ulkoilut. Et ei ois syyskuussa jo tukka putkella kiireentuntu päällä, eikä loman täyttämät akut valuisi hetkessä hukkaan.” -Julia, ryhmätoiminnan koordinaattori, VAUHTI!-hanke. 

Arjen sujuvuus vaikuttaa hyvinvointiin arjessa. Muistettavien asioiden kirjaaminen ja kalenterointi vapauttaa aivokapasiteettia muuhun, kun ei tarvitse koko ajan pallotella mielessä muistettavia ja hoidettavia asioita. Monelle ihmiselle, erityisesti lapsille, rutiinit ja jonkinlainen arjen säännöllisyys ja ennakoitavuus tuo helpotusta ja sujuvuutta arjen touhuissa. On tärkeää olla väljyyttä tehdä, mikä juuri silloin tuntuu hyvältä. Tunnustella, mikä tuottaisi sillä hetkellä iloa ja hyvää oloa tai kaivattua lepotaukoa.  

”Oma hyvä arkeni koostuu hyvästä säännöllisyydestä levon, työn ja harrastusten välillä. Arki on soljuvaa ja sujuvaa kun on kalenteriin pistäny ylös kaikki menot jottei unohtuisi kiireen keskellä. Mukavaa on myös kun ympärillä on poikaystävä, ystävät ja perhe joiden kanssa keksii extempore tekemisiä arjen keskelle, piristämään säännöllisyyttä.” -Aino, TATU ry:n vapaaehtoinen nuori. 

On hyvä muistaa, että arkea ei kukaan pysty täysin kontrolloimaan, vaan kaikenlaiset muuttuvat ja yhtäkkiset tekijät voivat romuttaa parhaimmatkin suunnitelmat ja sekoittaa kalenterin. Silloin on tärkeää miettiä, mitkä asiat omassa arjessa on niitä, joista voisi tiukan paikan tullen joustaa ja mistä arkeensa voisi saada helpotusta ja apua. Helposti neuvomme läheisiämme hölläämään ja huolehdimme heidän hyvinvoinnistaan. Vähintään yhtä tärkeää on olla lempeä itselleen ja sallia pysähtyminen myös arjen keskellä. Jos tunnistat olevasi ankara itsellesi ja omalle tekemisellesi, voit miettiä, puhuisitko niin ystävällesi kun puhut itsellesi ja vaatisitko häneltä samoja asioita kuin vaadit itseltäsi? Kaikki tämä on tietysti helpommin sanottu kuin tehty. Ankaruus ei noin vain kumpua meistä itsestämme ja omista vaatimuksistamme, vaan se voi olla opittua, yhteiskunta odottaa meiltä tehokkuutta ja somessa muut tuntuvat kaikki asiat.  

Arjessa hyvää oloa tuottavien asioiden lisäksi on tärkeää pitää huolta omista rajoista.  Kaikkeen ei tarvitse lähteä mukaan ja suostua. Voiko puhelimen laittaa illaksi äänettömälle ja vaikka kaappiin, että ei tarvitsisi olla tavoitettavissa? Voiko jostain asiasta kieltäytyä ja harjoitella sanomaan ”Ei, minulle ei nyt käy.”? Olisiko mahdollista hankkia arkeen apua lasten ollessa pieniä esimerkiksi hommaamalla jonkun muun hoitamaan lapsia hetkeksi? Pystyisikö ruokakauppaostokset tilata ja hakea töistä kotiin mennessä? Rajaaminen ei ole helppoa, varsinkin jos on tottunut pitämään monta rautaa tulessa ja huolehtimaan vähän kaikesta, mutta se tuo arkeen väljyyttä ja hallinnantunnetta. Aikaa ja energiaa riittää paremmin niille asioille, jotka ovat omassa elämässä ja arjessa oikeasti tärkeitä. Jämäkkyys omien rajojen suhteen ei ole itsekkyyttä vaan omasta itsestä huolehtimista. 

Kuvituskuvat: nuori juomassa kahvia, nuori katsomassa telkkaria. Kuvassa lueteltu TATUn nuorten kertomia arjen hyviä hetkiä kuten aamukahvin juominen rauhassa, uuden suosikkisarjan löytäminen ja katsominen, halaus, yhdessä kokkaus, päiväunet jne.

Lisää aiheesta muualla verkossa:  

Työkaluja mielen hyvinvointiin: https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/tyokaluja_itsehoito/Pages/default.aspx 

Artikkeli nuorten uupumisesta: https://lapsenmaailma.fi/artikkeli/nuoret-uupuvat-ja-se-on-aikuisten-vika/ 

Podcast suorittamisesta ja ylikontrolloinnista: https://www.ninalyytinen.fi/psykopodiaa/suorittajan-mieli 

Jämäkkyydestä ja omista rajoista huolehtimisesta: https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/vuorovaikutustaidot/jamakkyys-uusi/  

Käytämme evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Käyttämällä sivua hyväksyt evästeiden käyttömme. Lisätietoja